Mange danskere er begyndt at anvende træbriketter som brænde i brændeovnen, men vores undersøgelser viser at du skal være meget opmærksom på, hvilke træbriketter du køber.

Mange har alt for meget fokus udelukkende på pris, og der er nok ikke den mest økonomisk i længden. Du skal derfor være opmærksom på, at du ikke bare skal tro at en palle med træbriketter er en palle med træbriketter. Der kan være stor forskel på hvor hårdt træet er er presset sammen. Grunden til at der er mange der er gået over til at anvende træbriketter er, at hvis man ikke er adgang til billig træ, så er det som almindelig forbruger meget lettere at opbevare og bruge træbriketter.


Træbriketter fremstilles af tørt, ren savsmuld der pressen sammen. Det er vigtig at man sikre sig, at de træbriketter man overvejer at købe er fremstillet en ren savsmuld, for hvis man ikke gør det, kan er der tage som en dårligere kvalitet, der kan give en masse aske i din brændeovn. Netop det faktum, at træbriketter presses i form gør at de er meget lettere at stable, og dermed bliver opbevaringen langt lettere set i forhold til almindeligt træ. En anden årsag til at træbriketter vinder udbredelse er, at det er lettere og billigere at transporterer med træbriketter, fordi man ikke fragter så meget luft, som det kendes fra pejsebrænde.

Hvad anbefaler vi ?

Vi anbefaler dig at købe en mindre levering af de pågældende træbriketter, for på den måde har du mulighed for at teste kvaliteten inden du køber til hele vinteren. Når du så modtager dine træbriketter, så er det første du gør at kigge på den rent visuelt.

  • Er de ensartede, og virker det til at de er presset godt sammen.
  • Er der tale om groft savsmuld
  • Er de ensfarvede

Hvis de træbriketter du har modtaget er fremstillet af for fint savsmuld, så kan det medføre at de har svært at holde sammen og det kan betyde at der over tid kommer fugt ind i de enkelte træbriketter. Dette kan med føre, at de brænder dårligere, og at de i sidste ende falder fra hinanden. Hvis træbriketterne ikke er ens farvede, så kan der være tale om affaldstræ. Træbriketter af affaldstræ er typisk fremstillet over i Østeuropa på fx. en møbelfabrik. Man har så her taget alt træaffald med, og der kan derfor lære limrester etc. Hvis der er diverse affald i træbriketterne, så har det ikke en positiv effekt på miljøet. Det kan også betyde at der dannes mere aske i din brændeovn.

Når du køber træbriketter, så prøv at læg mærke til vægten. Det siger sig selv, at hvis du køber fx. en pose der vejer 10 kg. og en anden der vejer 7 kg, så få du langt højere brandværdi hvis du køber dem med den højeste vægt. Så pas pas med bare at sammenligne antal poser, og undersøg også hvor meget de enkelte poser vejer.

Håber du kunne bruge vores gode råd omkring køb af træbriketter.