Du kender dem helt sikkert godt, for herregårdssten er nok en af de mest anvendte belægningssten i Danmark, så man ser dem i rigtig mange indkørsler i Danmark. Det er dog ikke uden grund, for her er virkelig tale om en tidløs sten, der bare bliver ved med at blive lagt rundt omkring. Det er også en forholdsvis let sten at lægge, og med de forskellige tykkelser de fremstilles i, så findes der en til alle behov. Det kan godt være, at du ikke kender herregårdssten under det navn, for de kaldes også for holmegårdssten, så du kender dem måske bedre under det navn.


Når man fx. skal lægge en indkørsel, så gælder det om at have det helt rigtige underlag, for det må hverken være for blødt eller for hårdt. Du skal derfor overveje engang hvad du skal dine belægningssten til. Hvis du skal til og lægge en indkørsel, så er det vigtigt, at at du får lavet det rigtige underlag, for hvis det er for blødt, så får du ret hurtig hjulspor i din indkørsel, og så er der kun en måde at rette det op på, og det er altså at tage dem op, rette det til, og så lægge ned igen. Det er derfor klart det hurtigste hvis du fra starten får lavet det rigtig.

Hvis din jord hovedsaglig består af ler, så skal du til en stat lægge et brudsikringslag på min. 30 cm. Hvis det er mere sand holdig jord du har, så kan nu nøjes med et brudsikringslag på min. 20 cm.Oven på dette skal du så have et bærelag, og her taler vi stabilgrus. Selve det lag skal være på 12 cm. Ovenpå igen, der skal du have et afretningslag på 3 cm. Afretningslag er typisk alm. sand, og det er det der gør at du kan stampe dine herregårdssten efter de er langt. Når du stamper, så sikre du dig at de ligger lige, og der ikke er nogle kanter. Hvis du efterlader kanter, så kan du godt være sikker på, at du kommer til at hade dig selv, første gang du er ude med dine sneskovl. Der skal ikke særlig mange kanter til, så er det en meget utaknemlig opgave at skovle sne.

Når du lægger dine herregårdssten, så kan det godt betale sig at gøre sig lidt umage, hvor hvis du gør det ordenlig, så skal du ikke til det i mange år fremover. Det er derfor bedre lige at bruge en halv dag mere første gang, og så ikke skal til at lave arbejdet om.

Herregårdssten kommer i forskellige farver, og for det ikke skal være løgn, så kan du faktisk også få nogle mix. Et meget anvendt mix, det er det såkaldte gråmix, hvor man har leget lidt med den beton der er anvendt, sådan at de ikke helt har samme farve. Det kan give en meget flot indkørsel hvis du anvender et mix. Der er dog mange der foretrækker, at lægge en farve, det er meget smag og behag. Du kan prøve at besøge nogle salgssteder inden du beslutter dig, og igen, så er det bedre at blive lige lidt ekstra tid på opgave, og så vælge den rigtige farve første gang.